Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) is bereid in te grijpen als blijkt dat er bij de overheid structureel iets misgaat met ICT-projecten.

Volgens hem moet de overheid leren van fouten, maar is het tegelijk belangrijk dat er geen ,,verkramping’’ optreedt op dit terrein. De overheid moet namelijk ook met haar tijd mee in de digitale dienstverlening naar de burger toe.

Bezorgd over bevindingen commissie

Blok zei dat maandag als coördinerend minister voor het ICT-beleid tegen de commissie-Elias. Die onderzoekt namens de Tweede Kamer waarom het bij de overheid vaak fout gaat met automatiseringsprojecten. De minister toonde zich bezorgd over enkele voorlopige bevindingen die de commissie hem voorhield, zoals het beeld dat leveranciers te bepalend zijn in grote projecten en ook betaald zouden krijgen als het mislukt. Blok wacht eerst de definitieve conclusies van de commissie af, die in het najaar komen.

Zelf is Blok de afgelopen 1,5 jaar ,,geen hobbels tegengekomen” en loopt alles naar wens wat betreft ICT-beleid. De overheid geeft daar volgens hem jaarlijks 2 miljard aan uit, maar daar zitten de personeelsuitgaven al niet in. Een overzicht van alle projecten, ook die onder de 20 miljoen euro, is in zijn ogen niet boven tafel te krijgen.

‘Overzicht projecten is ondoenlijk’

Een van zijn voorgangers, Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, gaf eerder op de dag ook aan dat dit ondoenlijk was. Beiden vonden bovendien dat een coördinerend minister niet alle verantwoordelijkheid kan hebben voor ICT-projecten, maar dat dit bij de afzonderlijke ministers ligt.

De commissie onder leiding van VVD'er Ton Elias is gebrand op een overzicht, zodat zij beter kan inschatten hoeveel belastinggeld verspild wordt door falen of wanbeleid. Schattingen van deskundigen komen uit op enkele miljarden per jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl